Home » Blog » Allround Drumteachings Aquarius Edition » Het inwijden van een drum
Initiating a shamandrum

Het inwijden van een drum

door | 23 feb, 2022 | Allround Drumteachings Aquarius Edition, Sjamanendrum

initiating a drum

Het inwijden van een drum.

Het inwijden of anders gezegd het verbinding maken met de drum begint al bij de intentie om een drum aan te schaffen. Je neemt je voor om, in dit geval, een drum voor bepaalde doeleinden aan te schaffen, waar je een persoonlijke waarde aan wil geven of intense interesse voor hebt. Je ziet dit dan zeer serieus en het zal een heilig karakter moeten hebben. Het is de bedoeling dat je het helemaal eigen maakt en bij jou past of bij jou gaat horen.

Drum zelf maken of kopen.

Is het dan beter om je drum zelf te maken? Het antwoord hierop is, nee. Ook bij een drum die door iemand anders gemaakt is of tweedehands overgenomen is staat los van de waarde die het voor jou heeft of krijgt. Laten we beginnen hoe je inwijding kunt doen voor een niet zelfgemaakte drum.

bounding with your drum

Het eerste contactmoment met de drum.

Als je de drum gaat halen hetzij in een winkel, bij de maker of verkoper zelf dan voel je of de drum bij je past. Ook als je er een via het internet koopt heb je al een gevoel bij de drum. Het moment dat de drum in ontvangst neemt maak je contact met je innerlijke en de drum. Ben even stil en neem waar wat er gebeurt. Dit kan van alles zijn dus sluit niets uit. Op dat moment is de verbinding er al en ga je met de drum naar huis en je kunt dan een ritueel doen om de drum in te wijden. Je kunt dit op jouw manier doen en daar zijn geen voorschriften aan verbonden zoals je wel eens hoort van deze of gene.

Inwijding voor een niet zelf gemaakte drum.

Een voorbeeld kan zijn; dat je de drum uit de doos haalt als deze opgestuurd was of uit de tas en welkom heet. Misschien heb je voordat je deze handeling verrichte al een kaars, Wierook, salie of een ander kruid aangestoken en een bakje water en aarde klaar gezet. Je neemt dan de drum en gaat deze bevoelen met de handen en wrijft erover, draait het rond en bekijkt de achterkant. Je neemt dan de drumstok, klopper of beater waar je ook contact mee hebt gemaakt. Je gaat dan zachtjes de drum en de stok kennis laten maken met elkaar. Zoals ik al zei toen wij van NatuurlijkZijn nog workshops drum maken gaven en drums voor de verkoop maakte: de drum is het vrouwelijke element en de drumstok het mannelijke. En als de man de vrouw mag raken dan kunnen ze samen zingen. Je blijft dan met je aandacht bij de handeling die je verricht en als je klaar bent dan bedank je de drum en de drumstok. Je kunt de drum dan in een tas doen of in een doek wikkelen zodat deze beschermt is. En je doet dan op jouw manier een einde maken aan het ritueel.

Verbinding maken met je drum

Inwijding voor het maken van drum.

Als je een drum gaat maken dan begint het verbinden al bij de keuze van de huid en het frame. Het moment dat je daadwerkelijk het frame in ontvangst neemt verbind je, je met het hout en de boom. Het frame staat voor jou als persoon en is de ruggengraat van de drum. Als je het frame moet schuren dan doe je dat het best in stilte. Zo kan je in een kadans komen door de schurende beweging en zullen je gedachten meegenomen worden door het schuurstof. De wind zal dan deze gedachtenstof brengen op de plek waar het nodig is voor jou. Zo maak je dan nog een diepere verbinding met het frame. Het frame leg je dan op een plek waar die dusdanig ligt dat niemand deze aan hoeft te raken. Bij onze workshops was het niet de bedoeling dat je zomaar aan het frame van iemand zat. Daar bleef je vanaf of als je dat had gevraagd aan de eigenaar van het frame als het nodig was deze te verleggen. Als je dan de huid in ontvangst neemt ga je er verbinding mee maken en gaat het beste even op je zelf zitten. Ook hier geldt dat je van de huid van een ander afblijft mits de ander toegstemming heeft gegeven. Als je je eigen rituele handelingen wil verrichten tijdens het maken van de drum, zoals tussendoor het gebruik van kruiden of gebeden dan kun je dat doen. Als de drum dan nog moet drogen kun je er tabak of kruiden zoals salie, sweetgrass, rozemarijn, laurier, lavendel en andere kruiden bij leggen. Dit kan je dan ook thuis doen als de drum nog moet drogen.

Je hebt dus niemand nodig om je drum in te wijden, wel kan het zijn dat de facilitator van een drumbouwworkshop een gezamenlijk inwijdingsritueel gebruikt die het oogpunt heeft dat jij je met jouw drum kunt verbinden. Wij deden dat door een kleine drumcirkel te doen op het einde waar er zacht op de drum geslagen werd.

Over ons

NatuurlijkZijnSinds 2008 hebben we ons gespecialiseerd in sjamanendrums en het gebruik hiervan.

Gerelateerde artikelen

Ontdek de heilzame werking van de drum – deel 2

Ontdek de heilzame werking van de drum – deel 2

Wat zijn de voordelen van werken met de drum? Eens je met de drum aan de slag leert gaan, kan je hem voor jezelf maar ook voor anderen inzetten. Als je als coach of als therapeut werkzaam bent dan is de drum zonder meer een aanvulling voor de praktijk. Als iemand met zichzelf in de knoop zit, dan kan je hem of haar aan de hand van de drum begeleiden op een reis naar binnen. In therapeutisch groepswerk is de drum een middel om iemand helemaal te laten ontladen.

Lees meer
Iedere drum die geboren wordt is een nieuwe tak aan de wereldboom

Iedere drum die geboren wordt is een nieuwe tak aan de wereldboom

De oeroude cederboom waarlangs de sjamaan naar de drie werelden reist.

De helende kracht van een drum is gebaseerd op de Drievuldigheid van de geesten die verbonden zijn aan de dierenhuid, de boom en de mens die de drum maakt en tot leven brengt. Je kunt erbij het kiezen van een dierenhuid rekening mee houden welke eigenschappen, energieën, capaciteiten en karakteristieken je graag zou willen aanroepen om mee te werken.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin