Sommige sjamanen hebben een voorkeur voor de dubbele drum. Dit omdat het de samensmelting tussen de mannelijke en vrouwelijke verenigt en door de dynamiek tussen de twee vellen dynamische klanken en geluiden voortbrengt. Doordat er op één kant op het vel geslagen wordt gaat de tegenover gespannen huid mee resoneren waardoor er een wonderlijk samenspel ontstaat.
De hogere toon van de drum heeft een werking op het hogere bewustzijnsniveau en wordt dan ook geassocieerd met de schepper, de bovenwereld en de mannelijke energie. Het is gekoppeld aan het archetype adelaar die bovenop de wereldboom zit en omdat deze het hoogste kan vliegen en de gebeden van de sjamaan tot aan de schepper brengt. De sjamaan zou zelfs door trance (shapeshifting) kunnen opstijgen naar de bovenwereld. Zowel de sjamaan als de adelaar worden beiden gezien als de boodschappers tussen het aardse en het universum.
De lagere toon van de drum heeft een werking op de lagere bewustzijnsniveaus en wordt dan ook geassocieerd met de onderwereld, vrouwelijke energie, moeder aarde en het archetype paard. Het repetitieve, dreunende ritme van het sjamanistisch drummen doet denken aan een paard op reis. In heel Mongolië beschrijven sjamanen het als de verheven, drijvende staat die men oploopt en van vlakte naar vlakte rijdt. Mongoolse sjamanen rijden omisi murin, hun naam voor Spirit Horse, de onderwereld in op helende reizen of sturen Spirit Horse om de kracht en genezing naar de beoogde bestemming te dragen.
De houten rand van de drum wordt geassocieerd met de middenwereld en de wereldboom. Het frame van de drum van de sjamaan is steevast gemaakt van hout afkomstig van een heilige boom geassocieerd met de boom des levens of wereldboom. Net als de wereldboom, die het bovenste en onderste rijk van het bestaan verbindt, verbindt de rand de twee zijden van de drum – de yin en de yang. Een dubbele drum integreert de vrouwelijke en mannelijke aspecten van het Universum in zichzelf. Het herstelt het evenwicht van deze twee tegengestelde maar complementaire energieën.
Dhyāngro
De dhyāngro is een framedrum bespeeld door de jhakri (sjamanen) van Nepal, monniken en door Tibetaanse boeddhistische muzikanten.
De dhyāngro kan enkelzijdig of dubbelzijdig bespannen zijn. Van dubbele drums wordt gezegd dat ze een mannelijke kant en een vrouwelijke kant hebben. De drum is bespannen met dierenhuid en wordt geslagen met een gebogen klopper gemaakt van riet. Het frame kan ook worden uitgerust met jingles. In tegenstelling tot de meeste framedrums, heeft de dhyāngro meestal een handvat. Het houtsnijwerk in het houten handvat van een dhyāngro kan vrij ingewikkeld zijn.
De monniken zitten in de meditatie houding (kleermakerszit) en gaan in meditatie door de drum voor zich, met het handvat rustend op de grond, en slaan van de achterkant naar zich toe. Door de trilling van de drum raken ze in een meditatieve zijnstoestand.
0 Reacties