Home » Blog » sjamanisme » Gratis onlinetraining: Je eigen ratel of drumstokratel maken

Gratis onlinetraining: Je eigen ratel of drumstokratel maken

door | 4 mei, 2022 | Allround Drumteachings Aquarius Edition, sjamanisme

Klik onder de blog op de knop voor de gratis training.

Ratel drum en fluit

De drum, ratel en fluit zijn de drie instrumenten waar de heilige muziek in het sjamanisme op gebaseerd zijn. De drum heeft de eigenschap om de bespeler ervan, naar de wereld van de spirits te brengen en maakt daardoor het communiceren met die wereld mogelijk. Dit is natuurlijk ook voor diegene die de drum hoort en zich als doel heeft gesteld een ervaring of een ritueel te ondergaan bij de drummer. Deze ontvanger wordt dan ook in staat gesteld om de verbinding met de geesteswereld te kunnen maken. De ratel daarentegen nodigt de geesteswereld uit om naar de stoffelijke wereld te komen. Het is dus een prachtige samenwerking om beide, drum en ratel,  te gebruiken in rituelen om met de geesteswereld te kunnen gaan communiceren. Als je daar de fluit aan toevoegt zal deze het pad openen voor de communicatie tussen de hemelse en de aardse rijken. Als de fluitist de fluit bespeeld  is dat de adem van “dat wat groter is dan jij en ik” die door de holle buis komt. In dit verlengde zou je ook de didgeridoo kunnen plaatsen. De fluit is ook gerelateerd aan, de ziel, het Goddelijke niet zichtbare maar wel waarneembare in ons.

De drum is dus de connectie van de mens naar de geesteswereld en de ratel van de geesteswereld naar de mens. De fluit is de relatie tussen de ziel en “dat wat groter is dan jij en ik”.

Hoe maak ik een ratel

De invloed van muziekinstrumenten in het sjamanisme

Een sjamanistisch ritueel begint bij het op toon brengen van de drum. De verschillende plaatsen op de drum hebben verschillende klanken en deze stellen de drummer, healer, sjamaan in staat om te communiceren met de verschillende werelden. De onderwereld, middenwereld en bovenwereld. De trancestatus zal dit begeleiden, daar dit voor een ieder individueel is, kan daar ook geen vast patroon in zijn. Het ritme, het timbre, volume en tempo is het samenspel met de geesteswereld, drummer en als het zo is de ontvanger. Het begin kan wel een vast ritme zijn om ritueel te beginnen maar kan daarna veranderen. Door dit te oefenen en leren kun je sneller tot dit resultaat komen. Dus leren drummen is in dit geval niet verkeert. De lage frequenties van de drum resoneren in vergelijking met de ratel op de lagere gebieden van het lichaam zoals bekken, buik en borstgebied. De hogere frequentie van de ratel resoneert op de hogere gebieden waaronder het hoofd en het stimuleert de zenuwbanen in de hersenschors.

Hoe werk ik met een ratel

De drum en ratel zijn complementair aan elkaar.

Tijdens een drumcirkel zal dus eenieder die een drum bespeelt de brug maken naar de geesteswereld en als je daar een ratel aan toevoegt zal de geesteswereld uitgenodigd worden naar het stoffelijke. Dit geldt dan automatisch ook voor jezelf als je individueel speelt. Een drumstokratel gebruiken is dan in zo’n geval het beste uit twee werelden. Als dan de fluit zijn transcendente werking daaraan toevoegt creëren we de kosmische symfonieën.

Drumstokratel maken

De werking van de ratel

Een ratel kan energie sturen door tijd en ruimte zoals een magiër met zijn staf kan. Dit kan ook bij healing gebruikt worden om de energie op een bepaald gebied in het lichaam te richten van een ontvanger. In Zuid-Amerikaanse culturen zien ze de ratel als een belangrijk instrument van de sjamaan. Dit heeft te maken met het geluid wat geproduceerd wordt wat gelinkt wordt aan de stem van de schepper. Alsmede door zijn onderdelen waarmee deze gemaakt is. De bol , die doorgaans gemaakt is van ongelooide dierenhuid staat voor het heelal waar de verblijfplaats van de geesten is. Het handvat symboliseert de verticale as die verbinding maakt van de aarde naar het heelal. Het verbinden of de samensmelting van de bol en de stok symboliseerd het mannelijke en het vrouwelijke aspect van het universum. De zaden of pitten waar de bol mee gevuld is symboliseert de bevruchting en geeft de ratel kracht van heling en transformatie.

Mocht je dus een gehorig huis hebben en je buren niet tot last zijn kun je in plaats van de drum ook je ratel gebruiken om in een trancestatus te komen.

Mocht je zelf een ratel willen gaan maken of weten hoe je er een maakt. Kijk dan naar onze gratis onlinetraining: “Je eigen ratel en drumstokratel maken”.

De inhoud van de training laat je in 8 ondertitelde video’s zien hoe jij je eigen gepersonaliseerde ratel maakt.

Over ons

NatuurlijkZijnSinds 2008 hebben we ons gespecialiseerd in sjamanendrums en het gebruik hiervan.

Gerelateerde artikelen

Ontdek de heilzame werking van de drum – deel 2

Ontdek de heilzame werking van de drum – deel 2

Wat zijn de voordelen van werken met de drum? Eens je met de drum aan de slag leert gaan, kan je hem voor jezelf maar ook voor anderen inzetten. Als je als coach of als therapeut werkzaam bent dan is de drum zonder meer een aanvulling voor de praktijk. Als iemand met zichzelf in de knoop zit, dan kan je hem of haar aan de hand van de drum begeleiden op een reis naar binnen. In therapeutisch groepswerk is de drum een middel om iemand helemaal te laten ontladen.

Lees meer
Het inwijden van een drum

Het inwijden van een drum

Het inwijden of anders gezegd het verbinding maken met de drum begint al bij de intentie om een drum aan te schaffen. Je neemt je voor om, in dit geval, een drum voor bepaalde doeleinden aan te schaffen, waar je een persoonlijke waarde aan wil geven of intense interesse voor hebt. Je ziet dit dat zeer serieus en het zal een heilig karakter moeten hebben.

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin